Geluidskunst

Op de kunstacademie tussen 1982 en 1987 kreeg Jolanda les van voor haar belangrijke docenten namelijk Ko Oosterkerk,  Pim Knaup en Jan Maaskant, in mindere mate Jan Dix en Joshua Jansen. Voor Jolanda ging er een wereld voor haar open. De kunstgeschiedenis bekijkend wordt haar aandacht getrokken door het Gesamtkunstwerk, een ander woord voor totaal theater. 

Van het bespelen van een snaar in een bepaalde ruimte van het Langhuis in Zwolle, tot het uitvoeren (2008) van een idee dat Jolanda had op de kunstacademie (1985) in Kampen.  Dit kon Jolanda oefenen in het Apollohuis te Eindhoven waar ze in het 4de jaar stage mocht lopen onder begeleiding van Paul Panhuijsen.

Het papier-maché orkest dat een maand lang in 1998 in de Kunstzaal te Hengelo heeft gestaan, bestond uit 16 objecten waarbij papier-maché de basis was voor het geluid. het orkest werd aangestuurd door een voorgeprogrammeerde computer dat  eigenlijk de functie had van een dirigent. Paul Panhuijsen opent samen met zijn vrouw Helene deze expositie. Dit project heeft veel bezoekers gehad.

Het meest bijzondere was het idee dat Jolanda op de kunstacademie had, een Gesamtkunstwerk waarbij klank, kleur en beweging samen komt in een dome. Hiervoor heeft Jolanda  de uit de muziek afkomstige kwintencirkel en de kleurencirkel ineen geschoven, de g werd rood., en rood stond voor grote scherpe bewegingen. 

Het project kon Jolanda pas in 2002 voor het eerst ten uitvoer brengen tijdens de uitopening van de muziekschool Quintus te Kampen, samen met de moderne dans docente Enny Mayer werd dit al een groot succes. Na het overlijden van de vader van Jolanda schreef ze vanuit dit idee een dansscript waarbij de uitvoering weer in samenwerking met Enny Mayer tot stand kwam.  Het werd een dansfilm waarbij een kleine glazen dome centraal staat. de film werd geprojecteerd op de achtergrond waarbij de dansers op de voorgrond een nieuwe choreografie dansten., De dansers reageren op wat er op het doek zichtbaar is, de dome wordt zelfs vanuit het doek overhandigd aan 1 van de dansers.  We noemen dit project facetten.  In 2008 werd Facetten in de Stadsgehoorzaal in Kampen uitgevoerd.