Geluidskunst
Op de kunstacademie tussen 1982 en 1987 waar ik les kreeg van voor mij belangrijke docenten waren Ko Oosterkerk, Pim Knaup en Jan Maaskant, in mindere mate Jan Dix en Joshua Jansen Voor mij ging er een wereld voor mij open, met een duik de kunstgeschiedenis bekijkend wordt mijn aandacht getrokken door de Gesamtkunstwerk, een ander woord is totaal theater.
Van het bespelen van een snaar in een bepaalde ruimte van het Langhuis in Zwolle, tot het uitvoeren (2008) van een idee dat ik had op de kunstacademie (1985) in Kampen. Dit kon ik oefenen in het Apollohuis te Eindhoven waar ik in het 4de jaar stage mocht lopen onder begeleiding van Paul Panhuijsen.
Het papier-maché orkest dat een maand lang in 1998 in de Kunstzaal te Hengelo heeft gestaan, bestond uit 16 objecten waarbij papier-maché de basis was voor het geluid. het orkest werd aangestuurd door een voorgeprogrammeerde computer dat eigenlijk de functie had van een dirigent. Paul Panhuijsen opent samen met zijn vrouw Helene deze expositie. Dit project heeft veel bezoekers gehad.
Het meest bijzondere was het idee dat ik op de kunstacademie had, een Gesamtkunstwerk waarbij klank, kleur en beweging samen kwam in een dome. Hiervoor heb ik de uit de muziek afkomstige kwintencirkel en de kleurencirkel ineen geschoven, de g werd rood., en rood stond voor grote scherpe bewegingen.
Het project kon ik in 2002 voor het eerst ten uitvoer brengen tijdens de uitopening van de muziekschool Quintus te Kampen, samen met de moderne dans docente Enny Mayer werd dit al een groot succes, na het overlijden van mijn vader schreef ik vanuit dit idee een dansscript ook weer in samenwerking met Enny Mayer. Het werd een dansfilm waarbij een kleine glazen dome centraal staat. de film werd geprojecteerd op de achtergrond waarbij de dansers op de voorgrond een nieuwe choreografie dansten., waarbij de dansers ook in contact staan met wat er op het doek gebeurt. We noemden dit project facetten. en werd in 2008 in de Stadsgehoorzaal in Kampen uitgevoerd.











