Beelden en installaties

Ruimtelijk werken is voor Jolanda spelen met ruimte, afhankelijk van het thema/idee dat Jolanda wil uitvoeren kan het werk hanteerbaar klein zijn, dat vaak zichtbaar wordt in beelden of Jolanda neemt veel ruimte in in de vorm van een installatie. Ook hier vraagt Jolanda zich af heb ik geluid nodig om de installatie te versterken of... is het horen van je eigen gedachten over het gemaakte werk van een groter belang.

Installatie 2022: Mondkapjes in de prullenbak!  In de Covid periode  viel het Jolanda op dat tijdens wandelingen met haar hond door het natuurgebied de Weerribben, dat er wel heel veel mondkapjes weggegooid werden. Mijn hond apporteerde ze regelmatig. Reden voor deze installatie. Mondkapjes van keramiek in en om de prullenbak of aan de kapstok.

Installatie 2022: 'VIER HET LEVEN'  was alleen te zien op 17 augustus in galerie de Vermaning dat is gevestigd in de Doopsgezinde kerk in Steenwijk. Je hoort het geluid van een hartje van een nog ongeboren kindje, in blijde verwachting. Je ziet ballonnen, het gevoel van een feestje vieren komt boven. Op de ballonnen lees je woorden die staan voor situaties in je leven die niet echt feestelijk zijn zoals: egoïsme, verdriet, pijn, afgunst, oorlog, Oekraïne, kindermishandeling, onbegrip, strijd, kanker, ziekte.  Deze woorden kwamen bij me op tijdens het gesprek dat ik met de mensen mocht hebben die vanuit de doopsgezinde kerk plaats namen aan de koffietafel.

Installatie 2023:   'Verdriet'   van de moeder.....zij ziet het leed van haar kinderen.

Brons op cirkel van PETG 2023    Rond 7 Oktober valt Hamas, levend onder de grond in tunnels in Gaza, waar vele onschuldige Palestijnen in gevangenschap hun leven proberen te leven, Israël binnen, nemen vele gijzelaars mee terug nadat ze een afschuwelijk bloedbad onder feestende Israëlieten hebben aangericht. Israël sluit de Palestijnen af van water, voedsel,  brandstof en elektra. Deze gruwelijke oorlog is voor Jolanda reden Benjamin Netanyahu uit het werk te halen, omdat dit werk van 15 oktober tot en met 24 december te zien is in Museum Nagele.

Inmiddels is weer toegevoegd zowel Netanyahu en tegenover hem heeft Jolanda de Hamas leider Yahya Sinwar geplaatst, hij wordt verantwoordelijk geacht voor de Hamas inval op 7 oktober 2023. nu te zien tijdens Feest van de Geest in de Pancratiuskerk te Diever.

Beeld/installatie 2023: "Ik en mijn telefoon".  De mens van nu, velen van ons lijken verslaafd aan de telefoon, doof en blind voor onze omgeving laten we ons de telefoon in zuigen. Praten is niet meer nodig en passief beleven we de 'meest geweldige avonturen'.... of houden we onszelf voor de gek? 

Troost 2024 

In het hoofd zitten  2024

In de voetsporen van  2024

Last 2024